Sachi en Jolie doen mee aan Theater na de Dam.
Sachi en Jolie doen mee aan Theater na de Dam.

Theater na de Dam brengt pittig populisme met leuke cast op 4 en 5 mei

Actueel 1.081 keer gelezen

Zoetermeer – Deze week is het dagelijks flink aanpoten voor de jonge scholieren cast van de voorstelling Primetime Populisme die Theater na de Dam op 4 en 5 mei speelt in het Stadstheater. Op de dag van de nationale herdenking spelen om 21.00 uur gelijktijdig meer dan 100 voorstellingen om deze dag extra betekenis te geven. Het Stadstheater doet vanaf 2022 mee en hoopt juist in deze onzekere tijd veel publiek naar deze productie te trekken. Vorig jaar 150 mensen in de zaal, dit jaar hopelijk weer meer.

Door André van der Wiel

Afgelopen zondag is het een prettig chaotische drukte op het podium van de grote zaal van het Stadstheater. Educatiemedewerker en producent van de voorstelling Lola de Winter van het Stadstheater houdt met gemak veel ballen in de lucht, “dit is het derde jaar dat we meedoen met Theater na de Dam. De reacties op de voorstellingen zijn mooi. Vorig jaar speelden we op een witte vloer waarop het publiek na afloop hun ervaring mocht opschrijven. Dat geeft inspiratie om door te gaan.” Via Lola “wie wil geïnterviewd worden voor het Streekblad?”, spreken we met Jolie van 12 jaar, leerling van basisschool Noorderlicht, en Sachi van 14 die op het Erasmus College zit. 

Jolie is bij deze productie gekomen omdat ze musicalles heeft gehad en spelen leuk vindt. “Ik heb gespeeld in de musical Narnia en hier ben je creatief bezig en maak je weer nieuwe vrienden.” Ook Sachi heeft wat met musicals. “Mijn vader zag dit en tipte me hiervoor en spelen vind ik net als Jolie erg leuk.” Allebei vinden ze het werken met een nieuwe groep een belevenis. Zo ontstaat er een hechte nieuwe vriendenclub, en dat is ook te zien op de wijze waarop de acteurs in spé met elkaar omgaan. De sfeer is gemoedelijk en ontspannen. Terwijl Jolie en Sachi hun broodtrommel op de schoot hebben tijdens het interview komt ook het lastige thema van de voorstelling ter sprake. “de voorstelling heeft een pittig thema maar wel met een leuke draai,” zegt Jolie die daarin bijval krijgt van Sachi, “het is met populisme een heftig onderwerp.” 

Inmiddels zijn er vijf repetities geweest. De laatste week voor 4 en 5 mei gaat er een behoorlijke schep bovenop. Jolie: “de laatste week repeteren we iedere dag van 10.30 uur tot 17.00 uur.” Op de vraag hoe ze het al die tijd volhouden zeggen de meiden in koor: “we houden het vol door meer eten mee te nemen en omdat de tijd vliegt. Je hebt niet eens erg in de tijd omdat het zo leuk is om te repeteren.” Jolie die graag keepster bij Feyenoord wil worden of als tweede optie juf op haar eigen basisschool, heeft de rol van redacteur 8. Sachi, met ambitie om architect te worden of geneeskunde te gaan doen, speelt redacteur 5. Het verhaal gaat over de redactie van een TV programma waarin verschillende meningen botsen. Het geeft veel discussies. “Het speelt makkelijk als je rol ook je eigen mening is,” zegt Jolie, “en het is moeilijk als je er zelf anders overdenkt dan je rol.” 

Zorgen over de gebeurtenissen in deze tijd hebben ze zeker. “De oorlog kan ook hierheen komen,” zegt Sachi waarbij Jolie haar aanvult: “er kan zomaar snel een derde wereldoorlog uitbreken. Hopelijk draagt deze voorstelling een beetje bij aan het voorkomen daarvan.” 

Regisseur Raygin Fullinck legt uit dat de verdieping in de inhoud deze week wel komt. Hij typeert Primetime Populisme als een interessante voorstelling. “Hoe beïnvloedbaar is informatie en hoe krijg je de juiste info naar boven? Het zijn vragen die erg spelen in deze tijd.” De 29 jaar jonge regisseur die aan het afstuderen is weet zeker dat deze groep jonge spelers een indrukwekkende voorstelling gaat neerzetten. De pauze is weer voorbij, de regisseur roept iedereen weer bij de les. Primetime Populisme is te zien op 4 mei om 21.00 uur en op 5 mei om 14.00 uur in de grote zaal van het Stadstheater. Kaarten via stadstheater.nl

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

 Links op mijn duim de kersenboorvlieg, rechts de grote schermboorvlieg. Foto: Rob Schouten
Boorvliegjes Natuur onder de Loep 11 mei, 09:57
Iedereen is er welkom om te komen kijken, vragen te stellen aan de gepassioneerde vrijwilligers en mee te doen met de uitdagende activiteiten. Foto: pr
Open dag bij Scouting Impeesa in het natuurvriendelijke Buytenpark 10 mei, 12:36
Drie leeuwen hebben een nieuw onderkomen Yorkshire Wildlife Park in het noorden van Engeland gekregen dankzij het netwerk van Gerard de Nijs.
Geredde leeuwin met welpen uit Oekraïne krijgt nieuw onderkomen na inspanningen van Zoetermeerder 10 mei, 11:47
Fietshandelaar Maurice (l) steunt Anton in z’n voorbereiding op Alpe d’HuZes.
Anton Bood geeft niet op en gaat voor vierde keer Alpe d'HuZes fietsen 10 mei, 11:04 1
Geniet van het schitterende uitzicht vanaf de stelling van Molen De Hoop. Foto: pr
Start verkoop Molenwiekcertificaten bij Molen De Hoop op Molendag 10 mei, 10:52
Wel of geen Erfgoedcentrum. Foto: Gerard van Warmerdam
Gesprek over erfgoedcentrum: 'Het zomaar afketsen is te kort door de bocht' 10 mei, 10:44
Streekmarkt in Zoetermeer
Lokale producten bij Streekmarkt in de Dorpsstraat 7 mei, 15:39 9
Het Ebony Ensemble. Foto: Richard Jetten
Raadsleden willen uitleg over subsidieafwijzing 7 mei, 14:43