Afbeelding

Column burgemeester Bezuijen: Herdenken

Actueel 567 keer gelezen

Op zaterdag 4 mei komen we in Zoetermeer samen bij het oorlogsmonument in het Wilhelminapark voor de Nationale Herdenking van alle mensen die tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn gestorven. Voorafgaand is er een stille tocht. Een indrukwekkende herdenking die altijd op veel belangstelling mag rekenen. Ook van de jongere generatie. Fiènne Tuynder, een leerling uit groep 8 van basisschool de Springplank, draagt een zelf uitgekozen gedicht voor en kinderen van scouting John McCormick leggen namens diverse organisaties kransen en bloemstukken bij het monument. 

Mijn moeder heeft de oorlogsperiode meegemaakt. De meeste opa’s en oma’s van de kinderen die nu op school zitten hebben dat niet. De generatie die de oorlog zelf bewust heeft meegemaakt wordt steeds kleiner. Het betrekken van jongeren bij het herdenken is daarom nu misschien wel belangrijker dan ooit. In de opmaat naar 80 jaar vrijheid volgend jaar denken we hier goed over na. Ik weet zeker dat ook de scholen in Zoetermeer hier een actieve rol in willen vervullen.  Voor velen van ons geldt dat wij niet beter weten dan dat we in vrijheid leven. Dat het ook bij ons heel anders is geweest, mag daarom nooit worden vergeten. Het is allemaal zó vanzelfsprekend, dat we er vaak niet bij stilstaan hoe bevoorrecht wij zijn. Toch zijn er op een paar uur vliegen van hier hevige gevechten gaande, in Oekraïne en in Gaza. We zien het dagelijks in het nieuws en we horen het van de vluchtelingen die ook in onze stad een veilige haven hebben gevonden. Bij hun verhalen kunnen we ons nauwelijks een voorstelling maken. Maar ze zorgen er wel voor dat we ons blijven beseffen hoe kostbaar en hoe kwetsbaar onze vrijheid is. 

Herdenken is niet alleen maar terugdenken aan het verleden. Het is ook leren voor de toekomst. Daarom moeten we de lessen uit het verleden blijven doorgeven aan elkaar en aan toekomstige generaties. Laten we er zaterdag samen een waardige herdenking van maken, voor oud en jong. Ik hoop u te zien in het Wilhelminapark!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant

Afbeelding
Column Sebastiaan Smits: Geschiedenis 16 mei, 11:36
Begraafplaats Binnenweg waar algemene kindergraven als de termijn door nabestaanden niet wordt verlengd na 10 jaar worden geruimd. Foto Kees van Rongen
Familie boos over verwijderen van steen kindergraf Binnenweg 16 mei, 10:35 8
The Sprinter Singers tijdens de Nieuwjaarsvoorstelling.
Voorjaarsconcert door The Sprinter Singers 16 mei, 09:33
Bossenbuurt Meerzicht.
15,7 miljoen voor verduurzaming in de Bossenbuurt in Meerzicht 15 mei, 13:32
Programmeur Maartje van der Veen met het nieuwe programma van het Stadstheater. Foto: Fred Roland
Stadstheater is klaar voor een prachtig nieuw seizoen 15 mei, 10:56
Tijdens de Zero waste tour leer je hoe je de hoeveelheid afval kan verminderen.
Boodschappen doen met minder afval? 14 mei, 15:31
Jacky van der Veen met haar ouders en drie vriendinnen na de kroning tot Miss Elite Diversity 2024. Foto PR
Jacky gekroond tot Miss Elite Diversity 13 mei, 16:21 1
Afbeelding
FC Zoetermeer promoveert naar derde klasse 13 mei, 10:27